Αρχική chevron-right Συστηματική Θεραπεία chevron-right Ανοσοθεραπεία

Ανοσοθεραπεία

Μπορεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου; Η ανοσοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει ή να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτεθεί.
Ανοσοθεραπεία

Ανοσοθεραπεία: Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εναντίον του καρκίνου

Ένας σημαντικός σύμμαχος στη μάχη

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μία από τις φαρμακευτικές αγωγές, οι οποίες πλέον εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Άλλα είδη τέτοιων φαρμακευτικών αγωγών είναι η χημειοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, αλλά και η στοχεύουσα θεραπεία.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες φαρμακευτικές θεραπείες, η ανοσοθεραπεία δεν καταπολεμά άμεσα τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα, αλλά διεγείρει, ενισχύει και τροποποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, έτσι ώστε αυτό να μπορέσει να καταπολεμήσει και πάλι την κακοήθεια.

Θεραπεία

Κανείς δε θέλει να διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, όμως οι εξειδικευμένες θεραπείες μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.

Πώς λειτουργεί η ανοσοθεραπεία;

Βασικός σκοπός της ανοσοθεραπείας είναι να χρησιμοποιήσει το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η όποια κακοήθεια. Όμως, για να γίνει κατανοητός ο τρόπος που η ανοσοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου, θα πρέπει να αναλυθεί ο τρόπος λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το σώμα μας διαθέτει αμυντικούς μηχανισμούς, σκοπός των οποίων είναι η προστασία του οργανισμού από επιθέσεις ιών και βακτηρίων. Αυτοί  οι μηχανισμοί αποτελούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εάν στον οργανισμό εισχωρήσουν βακτήρια ή ιοί, τότε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τη βοήθεια των λευκών αιμοσφαιρίων εντοπίζει τους παθογόνους οργανισμούς και τους καταστρέφει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν αναπτύσσονται καρκινικοί όγκοι.

Το πρόβλημα έγκειται όταν τα καρκινικά κύτταρα παρακάμπτουν αυτούς τους μηχανισμούς άμυνας και δεν αναγνωρίζονται πλέον ως μη φυσιολογικά κύτταρα. Έτσι, μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται ανενόχλητα, σχηματίζοντας όγκους. Κατά την ανοσοθεραπεία, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μαθαίνει εκ νέου το πώς να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Ρόλος του Παθολόγου-Ογκολόγου στην Ανοσοθεραπεία

Ο ρόλος του Παθολόγου – Ογκολόγου είναι καθοριστικός όσον αφορά τον τρόπο και τη συχνότητα χορήγησης της ανοσοθεραπείας. Είναι σημαντικό να μπορεί να προβλεφθεί η ανταπόκριση του ασθενούς στη θεραπεία μέσω εξατομικευμένων πλάνων. Μέσω της συνεχούς αξιολόγησης, παρακολούθησης και προσαρμογής της θεραπείας, ο Παθολόγος- Ογκολόγος μπορεί να επιτύχει:

Υψηλότερη αποτελεσματικότητα

Μειωμένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών

Άμεση αντιμετώπιση αντίστασης στη θεραπεία

Η τεχνογνωσία του Παθολόγου- Ογκολόγου όχι μόνο ενισχύει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, αλλά ανοίγει και το δρόμο για μελλοντικές καινοτομίες στη θεραπεία του καρκίνου, καθιστώντας τον ακρογωνιαίο λίθο της εξατομικευμένης φροντίδας του καρκίνου.

Γιατί να επιλέξετε την

Athens Cancer Clinic

Η ομάδα της Athens Cancer Clinic αποτελείται από μια ομάδα ιατρών, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των καρκίνων του ουρογεννητικού συστήματος. Με πολυετή εμπειρία, τεχνογνωσία και ενεργή συμμετοχή σε νέες έρευνες και κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η ιατρική μας ομάδα μπορεί να προσφέρει εμπεριστατωμένη διάγνωση και ειδικές εξατομικευμένες και ασφαλείς θεραπείες, οι οποίες αποσκοπούν στην οριστική εξάλειψη της κακοήθειας.

Πώς χορηγείται η Ανοσοθεραπεία;

Η ανοσοθεραπεία συνήθως χορηγείται μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης. Εξαιτίας της φύσης της θεραπείας, δηλαδή εξαιτίας του γεγονότος ότι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού θα πρέπει να «προγραμματιστεί» εξ αρχής, η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να έχει αποτελέσματα.  Η ανοσοθεραπεία χορηγείται ως:

Μονοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί μόνη της ως την μοναδική θεραπεία εκλογής. Σε αυτή την απόφαση σημαντικό λόγο έχει ο Παθολόγος- Ογκολόγος, ο οποίος θα αποφασίσει, σε συνεργασία πάντα και με την υπόλοιπη ιατρική ομάδα, σχετικά με την στρατηγική αντιμετώπιση της κακοήθειας.

Συνδυαστικά

Η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί και συνδυαστικά με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως για παράδειγμα με τη χημειοθεραπεία ή άλλη αντικαρκινική φαρμακευτική θεραπεία με τη μορφή χαπιών.

Πιθανές Παρενέργειες

Η ανοσοθεραπεία εξαιτίας της φύσης της, συνήθως είναι αρκετά ανεκτή από τους ασθενείς. Βέβαια, όπως συμβαίνει σε κάθε αντικαρκινική θεραπεία, υπάρχει η πιθανότητα να συνοδεύεται από διάφορες επιπλοκές. Υπάρχει ο κίνδυνος, ο οργανισμός να αντιδράσει υπερβολικά και να επιτεθεί και στα υγιή κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, ορισμένα όργανα μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή (αυτοάνοση αντίδραση). Η αυτοάνοση αντίδραση εντοπίζεται
συχνότερα στο δέρμα, στο ήπαρ, στον εντερικό σωλήνα, στους πνεύμονες και στους
αδένες. Βασικότερα συμπτώματά της είναι:

 

  • Κνησμός
  • Κοιλιακό άλγος
  • Διάρροια
  • Βήχας
  • Κόπωση
  • Δύσπνοια

Πολλές από αυτές τις παρενέργειες μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες παρενέργειες υποχωρούν μετά το τέλος της θεραπείας.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα τα φάρμακα της χημειοθεραπείας  να προκαλέσουν παρενέργειες, οι οποίες να μην είναι εμφανείς κατά την περίοδο της θεραπείας και να εμφανιστούν μήνες ή και χρόνια μετά το πέρας των συνεδριών. Σε αυτές τις παρενέργειες περιλαμβάνονται: βλάβες στον πνευμονικό ιστό, καρδιακά προβλήματα, υπογονιμότητα, προβλήματα στα νεφρά, νεφρική βλάβη κλπ.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΝΩΜΗ