Ένας σημαντικός σύμμαχος στη μάχη
Η ορμονοθεραπεία αποτελεί μία από τις φαρμακευτικές θεραπείες κατά του καρκίνου. Στόχος της είναι να σταματήσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη της κακοήθειας. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να αποτρέψει την επανεμφάνιση καρκίνου μετά τη θεραπεία.
Οι ορμόνες είναι ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό μας. Καθεμία εξυπηρετεί και μια συγκεκριμένη λειτουργία. Οι ορμόνες παράγονται από διάφορα όργανα και ιστούς (π.χ. θυροειδής, όρχεις, ωοθήκες) και στη συνέχεια εκκρίνονται στο αίμα. Κάθε ορμόνη επηρεάζει διαφορετικά όργανα και διαφορετικές διεργασίες. Τα οιστρογόνα, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων προκαλούν την αύξηση και την ανάπτυξη των μαστών, ενώ η τεστοστερόνη την αύξηση της τριχοφυΐας κλπ. Στην περίπτωση λοιπόν, που η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία συγκεκριμένων ορμονών (ορμονοευαίσθητος καρκίνος), τότε η διακοπή ή ο περιορισμός τους, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κακοήθειας.
Κανείς δε θέλει να διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, όμως οι εξειδικευμένες θεραπείες μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.
Όταν ο καρκίνος είναι ορμονοευαίσθητος, τα καρκινικά κύτταρα, εάν είναι εκτεθειμένα σε συγκεκριμένες ορμόνες, μπορεί να συνεχίσουν να διαιρούνται ανεξέλεγκτα και ο όγκος να συνεχίζει να αναπτύσσεται. Εάν τα καρκινικά κύτταρα δεν έρθουν σε επαφή με τις συγκεκριμένες ορμόνες από τις οποίες εξαρτώνται, η ανάπτυξή τους μειώνεται. Ως ορμονοευαίσθητοι ή ορμοεξαρτώμενοι όγκοι λοιπόν χαρακτηρίζονται οι όγκοι που αρχίζουν να διαιρούνται παρουσία ορισμένων ορμονών.
Εάν ένας όγκος είναι όντως ευαίσθητος στις ορμόνες, τότε συνταγογραφούνται συγκεκριμένα φάρμακα που αναστέλλουν, περιορίζουν ή απενεργοποιούν τις ορμόνες. Η ορμονοθεραπεία λοιπόν αποτελεί στην πραγματικότητα μια «αντι-ορμονική» θεραπεία, καθώς στόχος της είναι να σταματήσει τη διέγερση του όγκου από τις ορμόνες.
Η ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ή της μήτρας μπορεί να διεγείρεται από την παρουσία των οιστρογόνων.
Η ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη μπορεί να διεγείρεται από την παρουσία της τεστοστερόνης.
Ο ρόλος του Παθολόγου-Ογκολόγου είναι κρίσιμος όσον αφορά την εξακρίβωση του εάν ο καρκίνος είναι όντως ορμονοευαίσθητος. Για να προσδιοριστεί αυτό, ο Παθολόγος- Ογκολόγος ελέγχει την παρουσία ορμονικών υποδοχέων στα καρκινικά κύτταρα. Αυτή η εξέταση πραγματοποιείται λαμβάνοντας δείγμα ιστού μέσω βιοψίας.
Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους εφαρμόζεται η ορμονοθεραπεία. Ο πρώτος γίνεται μέσω της αναστολής της παραγωγής των ίδιων των ορμονών. Ο δεύτερος πραγματοποιείται μέσω της «απενεργοποίησης» των υποδοχέων, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τις ορμόνες.
Οι αντι-ορμονικές θεραπείες χορηγούνται συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από αρκετούς μήνες, έως αρκετά χρόνια (πιθανόν 5 με 10 χρόνια).
Η ομάδα της Athens Cancer Clinic αποτελείται από μια ομάδα ιατρών, οι οποίοι είναι εξειδικευμένοι στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των καρκίνων του ουρογεννητικού συστήματος. Με πολυετή εμπειρία, τεχνογνωσία και ενεργή συμμετοχή σε νέες έρευνες και κλινικές μελέτες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η ιατρική μας ομάδα μπορεί να προσφέρει εμπεριστατωμένη διάγνωση και ειδικές εξατομικευμένες και ασφαλείς θεραπείες, οι οποίες αποσκοπούν στην οριστική εξάλειψη της κακοήθειας.
Η ορμονοθεραπεία συνήθως χορηγείται μέσω φαρμακευτικής αγωγής, η οποία λαμβάνεται από το στόμα, σε μορφή χαπιών. Βέβαια, κάποιες φορές η ορμονοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί με ένεση, αλλά και συνδυαστικά (έγχυση & από στόματος αγωγή).
Η ορμονοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας και μπορεί να εφαρμοστεί με τους ακόλουθους τρόπους:
Η ορμονοθεραπεία χρησιμοποιείται μαζί με άλλους τύπους θεραπειών κατά καρκίνου, όπως η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία ή η χειρουργική επέμβαση.
Η ορμονοθεραπεία μπορεί να επιλεχθεί ως η μοναδική μέθοδος σε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, στην περίπτωση που κριθεί πως αυτή είναι η καταλληλότερη πορεία δράσης.
Η ορμονοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση ή/και την ακτινοθεραπεία, με σκοπό τη συρρίκνωση ενός όγκου (νεοεπικουρική θεραπεία). Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από άλλες θεραπείες για τον καρκίνο, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης της κακοήθειας (επικουρική θεραπεία).
Όπως κάθε θεραπεία, έτσι και η αντι-ορμονική θεραπεία μπορεί να παρουσιάσει κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως θυμίζουν τα τυπικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ κάποια από αυτά μπορεί επίσης να παρουσιαστούν και στους άνδρες.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να αντιμετωπιστούν με μερικές απλές συμβουλές. Εάν αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, τότε μπορεί και να συνταγογραφηθεί άλλη αντι-ορμονική θεραπεία. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ενημερώνει την ιατρική του ομάδα σχετικά με διάφορα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.
Έχετε απορίες;
Για οποιαδήποτε απορία και ερώτηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!
Επικοινωνήστε μαζί μας!
Υπηρεσίες
Καλέστε μας
Διεύθυνση
Υπηρεσίες